Lezingen
Open Ateliers Jordaan 14, 15 en 16 mei 2016, Amsterdam
Lezingen
Elke dag, vóór het opengaan van de ateliers, kunt u een korte lezing bijwonen rond het thema ‘kunst en maatschappij’.

Locatie: Keramiek Atelier Patty Schilder, Lijnbaansgracht 102. Tijd: de lezingen starten precies om 11.00 uur en duren maximaal drie kwartier. De zaal is open om 10.30 uur. Na aanvang geen toegang.

Zaterdag 14 mei
Kunst en oorlog
Drs. Jan Melkert, kunsthistoricus.
In zijn lezing over Kunst & Oorlog komen zowel wreedheid, geweld en schoonheid aan de orde. Hoe wordt de pijn van slachtoffers en de glorie van helden verbeeld? En wat is de relatie tussen schilders en (oorlogs)fotografen? Was Goya bijvoorbeeld een (schilderende) oorlogsverslaggever ‘avant la lettre’? Speelt schoonheid bij (oorlogs)fotografie ook een rol?

Zondag 15 mei
Onaf: de kunstenaar maakt ruimte
Jaap Warmenhoven, adviseur en muzikant.
Jaap werkt samen met kunstenaars en ontwerpers aan het onderzoeken en oplossen van maatschappelijke problemen. Hij is oprichter van ‘Is Ook’, een uniek samenwerkingsverband van kunstenaars, ontwerpers en de organisatieadviseurs van Twynstra Gudde. Hij vertelt over afgeleid worden door essentie, over hoe je een probleem maakt en de kwaliteit van onaf.

Maandag 16 mei
Kunstenaar, kunstwerk, kunstliefhebber: nieuwe verstandhoudingen
Jouke Kleerebezem, kunstenaar, curator, leraar, uitgever en oprichter van ‘Het Reputatieatelier’. Hij doet onderzoek naar nieuwe ontmoetingsplekken tussen maker en liefhebber van beeldende kunst.
Is de relatie tussen maker en liefhebber veranderd en hoe spelen beide partijen hierop in? Welke rol speelt het kunstwerk daarbij, als esthetisch en/of kennisobject, als waarde object. Eéan van de podia waarop maker en liefhebber elkaar ontmoeten is de route langs ‘open ateliers’. Hoe profiteren beide partijen optimaal van zulke podia-evenementen?