Paul Dikker
Open Ateliers Jordaan 14, 15 en 16 mei 2016, Amsterdam
19
Paul Dikker
Paul Dikker
Marnixkade 39-3
1015 XR Amsterdam
info@pauldikker.nlwww.pauldikker.nl02062500080611228617

Over de kunstenaar
Paul Dikker werkt ruim 30 jaar als zelfstandig beeldend kunstenaar. Opgeleid aan de Rijksacademie en de Universiteit van Amsterdam (politicologie, cum laude), werkt hij de laatste jaren zowel in Nederland als in Noorwegen. In 2006 werd een schilderij van hem gekozen als het op twee na mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen 50 jaar. De gerenommeerde Noorse uitgeverij Aschehoug Forlag publiceerde in 2010 het boek 'Alt det som er', waarin naast een verhaal van de schrijver Bjørn Sortland, 49 schilderijen van Paul Dikker zijn afgebeeld. Zijn werk is in het bezit van vele collecties in binnen- en buitenland.

Meer dan voorheen gaat het hem om de verbeelding van de natuur als alomvattende aanwezigheid die ons menselijk begripsvermogen te boven gaat. Juist in de afwezigheid van vaststaande betekenissen ligt de uitdaging van het menselijk bestaan: de mogelijkheid om als individuen met een vrije wil ons leven zelf zin en betekenis te geven. Met zijn avontuurlijke, formeel non-figuratieve schilderijen creëert Paul een veelzijdig, verrassend en open universum dat zich niet laat vangen in voor de hand liggende, alledaagse interpretaties en eendimensionale duidingen. Zijn werk is niet alleen een uitdrukking van zijn eigen individuele gesteldheid in verhouding tot de wereld om hem heen, maar bovenal een liefdevolle lofzang op de schoonheid en het mysterie van het leven in al zijn stille onbegrijpelijkheid.


Exposities en activiteiten
Paul Dikker exposeert verschillende keren per jaar in Nederland en het buitenland. In 2007 had hij een solotentoonstelling in IKM, onderdeel van het Oslo Museum. In 2013 stelde hij de groepstentoonstelling 'Holland i Hardanger' samen voor het Hardanger Folkemuseum. In 2015 exposeerde hij in Nederland, Noorwegen en Duitsland. Paul is lid van Arti et Amictiae en van de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars. Hij is bestuurslid van Stichting Pictoright en van de Sectie Visuele Werken van Stichting Leenrecht en voorzitter van de Stichting Open Ateliers Jordaan. Ook schrijft hij geregeld artikelen over kunst, kunstbeleid en cultureel ondernemerschap.

"'Er staat iets te gebeuren'"
olieverf op linnen
60 x 40 cm
2013
Specialisme
schilderen

Toegepaste techniek
olieverfacrylgouache