Peter van der Meer/Speer met Cynthia Halewijn
Open Ateliers Jordaan 14, 15 en 16 mei 2016, Amsterdam
61
Peter van der Meer/Speer met Cynthia Halewijn
speer
Hazenstraat 35
1016 SN Amsterdam
info@speerfotografie.nlwww.speerfotografie.nl0655572563

Over de kunstenaar
20 jaar professioneel fotograaf.
Fotografie, mensen en Amsterdam. Dat is waar het in essentie om draait in het leven van de Amsterdamse fotograaf Peter van der Meer/Speer. Daar ligt zijn unieke kracht.

De Dames uit de Jordaan
Die kracht was al goed te zien in de serie ‘Dames uit de Jordaan’ (2009-2013). Met dit vrije werk, dat veel publiciteit opleverde (van De Telegraaf en AT5 tot exposities in Essen en New York), bracht Peter een eerbetoon aan de sterke dames in zijn buurt. Vrouwen die in hun leven het nodige hebben meegemaakt. Overlevers die de waarheid van vreugde en verdriet kennen en wie je niets meer wijsmaakt. Peter legde de ziel van deze vrouwen vast op de gevoelige plaat. Kleurrijk, mooi en eerlijk. Vaak ook een tikkeltje rauw en confronterend.

De Dames uit Zuid, het vervolg
Na de dames uit de Jordaan zijn in 2016 de ‘Dames uit Zuid’ aan de beurt. Peter gaat voor zijn volgende vrije fotografieproject op zoek naar de kern van deze groep Amsterdamse vrouwen. Hij zoekt een antwoord op vragen als: Zijn er grote verschillen met de dames uit de Jordaan? Hoe wonen de dames uit Zuid en wat drijft hen? Welke sporen heeft de geschiedenis achtergelaten op hun levens? De portretreeks ‘Dames uit de Jordaan’ en de nog te maken serie ‘Dames uit Zuid’ geven samen immers een uniek beeld van de vrouwen uit een van oorsprong arm en rijk gedeelte van onze hoofdstad.
Voor het eerst worden zes Dames uit Zuid tentoongesteld.

Het boek De Dames
Medio 2016 zal het fotoboek De Dames, bij Uitgeverij De Bezige Haas verschijnen.


Overzichtstentoonstelling De Dames (Dames uit de Jordaan en Dames uit Zuid)
Er wordt nog naar een geschikte locatie gezocht.


Exposities en activiteiten
Naast de foto's van de Dames uit Zuid, zullen er ook schilderijen van Cynthia Halewijn te zien zijn.Cynthia schildert in opdracht portretten.In het NRC: "Talent dat het verdiend bekend te worden"

Boven: 'Dames uit Zuid' - Peter van der Meer/Speer
Onder: 'Coco'- Cynthia Halewijn
Specialisme
fotografie

Toegepaste techniek
diverse

Bron van inspiratie
mensen